Skip to main content

Keuzemogelijkheden zorgverzekering

keuzemogelijkheden zorgverzekeringBij het afsluiten van een zorgverzekering zijn er vele keuzemogelijkheden.

 

 • Verzekeraar
  Uw zorgverzekeraar kiest u zelf. U kunt eenmaal per jaar van verzekeraar wisselen. Tot eind december kunt u uw huidige verzekering opzeggen. U moet zich dan voor 1 februari van het volgende jaar bij uw nieuwe verzekeraar aanmelden. Op veel sites kunt u de polissen vergelijken op prijs en kwaliteit.'

 • Soort polis
  U kunt kiezen tussen twee hoofdvormen: gecontracteerde zorg (ook wel ‘natura’ genoemd) en niet-gecontracteerde zorg (‘restitutie’), of een mix daarvan.
  • Gecontracteerde zorg (natura polis)
   Gecontracteerde zorg is zorg waarvoor een zorgverzekeraar een contract heeft gesloten met zorgaanbieders. U krijgt de zorg die u nodig heeft en de zorgverzekeraar regelt de betaling. Als u kiest voor zorg in natura, kunt u alleen bij die zorgaanbieders terecht waar uw verzekeraar een contract mee heeft. Maar in de praktijk zal uw zorgverzekeraar afspraken maken met bijna alle zorgaanbieders in uw omgeving.
   Wilt u met een polis voor gecontracteerde zorg toch naar een zorgaanbieder waar uw zorgverzekeraar geen afspraken mee heeft gemaakt? Dan kan het zijn dat u niet alles krijgt vergoed.

  • Niet-gecontracteerde zorg (restitutie polis)
   Bij deze vorm, ook restitutieverzekering genoemd, krijgt u op basis van originele nota’s de gemaakte ziektekosten geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar, na aftrek van het eventuele bedrag van het eigen risico.

   

 • Eigen risico
  Iedereen heeft een verplicht eigen risico dat door de overheid wordt vastgesteld (in 2020: € 385).
  Afhankelijk van het aanbod van uw zorgverzekeraar kunt u kiezen voor een hoger eigen risico. Het extra eigen risico kan gekozen worden instappen van € 100. Het maximale extra eigen risico bedraagt € 500.
  Bij een hoger eigen risico moet u bij gebruik van medische zorg meer zelf betalen. Daartegenover staat echter wel een lagere premie zorgverzekering.

 • Aanvullende verzekering
  U kunt zich aanvullend verzekeren voor zorg die niet in het basispakket zit. Bijvoorbeeld voor uitgebreide tandheelkundige zorg of voor extra behandelingen fysiotherapie.
  De kosten hiervoor komen bovenop de premie voor het basispakket.

 • Collectief contract
  Een collectief contract is een verzekering voor een specifieke groep, bijvoorbeeld werknemers van een bedrijf of leden van een organisatie. Door de kostenvoordelen krijgen deelnemers korting op de premie. Deze korting is sinds 1 januari 2020 maximaal 5 procent van de premie van een vergelijkbare individuele polis (t/m 2019 was de maximale korting 10%).